HHScholen

Commerciële organisatie

In deze richting verwerf je inzicht in de algemene economie en de werking van een onderneming.

De focus ligt op marketing. Je maakt kennis met de verschillende marketingstrategieën en -instrumenten en ook de wereld van e-commerce kent na je opleiding geen geheimen meer voor jou. Je ontdekt de werking en voordelen van een CRM-systeem voor het beheren van je klantgegevens.

In deze studierichting worden de competenties van de beroepskwalificatie commercieel assistent ontwikkeld.

Dit betekent dat je alles leert omtrent de commerciële en administratieve ondersteuning van het verkoopproces.

Je leert op een professionele manier omgaan met klanten en dit via diverse communicatiekanalen. De nadruk ligt daarbij op het efficiënt, kwaliteitsvol en klantgericht communiceren en op het adviseren en begeleiden van klanten voor, tijdens en na de verkoop. De administratieve en juridische luiken van een verkoop komen eveneens aan bod.

De leerkrachten zullen je begeleiden in het uitwerken van een onderzoekscompetentie over een specifiek onderwerp en in het kader van werkplekleren ga je zo praktisch mogelijk aan de slag. Dit laatste kan onder meer zijn door een bedrijfsbezoek, een ondernemer voor de klas, concrete informaticatoepassingen, … en niet te vergeten door de opstart en uitwerking van een mini-onderneming. Het accent zal bij dit laatste liggen op de beroepskwalificaties van jouw studierichting.

lessentabel

VAK
5de jaar
6de jaar
Geschiedenis
1
1
Godsdienst
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
Mens, cultuur en maatschappij
1
1
Engels
2
3
Frans
3
2
Nederlands
3
3
Aardrijkskunde
1
1
Natuurwetenschappen
1
1
Wiskunde
3
3
Commerciële organisatie
(incl werkplekleren)
13
13
TOTAAL
32
32

Iets voor jou?

Je hebt interesse in aspecten van economie en organisatie en kijkt ernaar uit om die inhouden niet enkel theoretisch te benaderen, maar ook om kennis te maken met de praktijk. Je ziet jezelf wel functioneren als commercieel assistent. Je bent commercieel en administratief aangelegd en sociaal contact met klanten schrikt jou niet af. Je weet graag meer over het verkoopproces van A tot Z en wil graag leren hoe je klantgericht kan communiceren.

 

Finaliteit

Dubbele finaliteit (D/A)

Studierichtingen met zowel veel theorie als praktijk zijn richtingen die behoren tot de dubbele finaliteit (D/A-finaliteit). Je krijgt er een pakket theoretische basisleerstof voor de algemene vakken, in combinatie met concrete, praktische situaties. Deze richtingen zijn gericht op verder studeren met het oog op een professionele bachelor, graduaatsopleiding of Se-n-Se-opleiding.

DOMEIN

Economie en organisatie

locatie

Deze studierichting bieden we aan in Heverlee.

En nadien?

Na de derde graad kan je voortstuderen aan de hogeschool. Logische studierichtingen zijn dan Marketing, Commerciële communicatie, Retailmanagement … Indien je niet wil verder studeren, kan je ook meteen aan de slag gaan in een commerciële of administratieve afdeling van een bedrijf of organisatie.

Voor een overzicht van mogelijke vervolgopleidingen en beroepen na Commerciële organisatie klik je hier.