HHScholen

Haarverzorging

hvz

In de richting Haarverzorging verwerf je de competenties van de beroepskwalificatie kapper.

Je wordt er getraind in vaardigheden die belangrijk zijn voor een kapper, zoals het ontvangen van klanten, het adviseren bij de keuze van een passend kapsel w.b.  haarsnit en haarkleur en het uitvoeren van correcte haarverzorgingstechnieken.

Je leert tijdelijke en blijvende omvormingen, gelegenheidskapsels, (ont)kleuringen, basis- en combinatiesnitten en scheertechnieken uitvoeren. Dit alles oefen je op een oefenhoofd en op modellen. Zo word je klaar gestoomd om te functioneren in de  klantendienst op school en op een stageplaats.

Je leert eveneens een beperkt aantal schoonheids- en lichaamsverzorgingstechnieken o.a. het reinigen van huid en nagels, het uitvoeren van een handverzorging en -massage en het aanbrengen van make-up.

Vlotte kennis van de Nederlandse taal is essentieel bij het aanleren van elementaire vakterminologie; mondelinge communicatie in het Frans en het Engels zijn een belangrijk onderdeel binnen de opleiding.

In deze richting kan je ook kiezen voor duaal leren. Dit is een combinatie van werkplekleren en leren op de schoolbanken. Hierbij kom je voor de algemene vakken naar school en verwerf je de beroepsspecifieke competenties op je werkplek. Bekijk de juiste webpagina voor verdere details.

lessentabel

VAK
5de jaar
6de jaar
Engels
2
1
Frans
1
2
Godsdienst
2
2
Haarverzorging
19
19
Lichamelijke opvoeding
2
2
Maatschappelijke vorming
1
1
Nederlands
2
2
Ondernemend project
1
1
Wiskunde
2
2
TOTAAL
32
32

Iets voor jou?

Je bent geïnteresseerd in trends in haarverzorging en wil graag informatief advies geven aan klanten bij het uitvoeren van haarverzorgingstechnieken.

Je bent communicatief, contactvaardig, sociaal en klantgericht.  Je wil je toekomstige klanten ook graag in het Engels en Frans te woord kunnen staan.

Je bent zorgzaam en creatief.

Je droomt van een zelfstandig beroep waarin mensen esthetisch verzorgen centraal staat.

Kies je voor duaal leren, dan wordt er een grotere dosis motivatie en doorzettingsvermogen verwacht. Je bent bereid om je –naast het werkplekleren in een kapsalon –  ook in te spannen om de opdrachten van de algemene vakken grondig te verwerken, o.a. door je aanwezigheid op school.

 

Finaliteit

Arbeidsmarktfinaliteit (A)
Heel praktische richtingen zijn richtingen met een arbeidsmarktfinaliteit (A-finaliteit). Als je in het zesde jaar afstudeert, kan je meteen aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kan er ook voor kiezen om nog een bijkomend specialisatiejaar te volgen. Je beschikt ook over de mogelijkheid een extra jaar te volgen dat dient ter voorbereiding van hoger onderwijs.

DOMEIN

Maatschappij en welzijn

locatie

Deze studierichting bieden we aan in Kessel-Lo.

En nadien?

Na deze richting ben je voorbereid op succesvolle doorstroom naar een job op de arbeidsmarkt.  

Wil je toch verder studeren, dan kan je doorstromen naar de Se-n-Se-Beroepsspecialisatie Kapper-Stylist,  kan je een graduaatsopleiding aanvatten binnen hetzelfde interessegebied.  Of kiezen voor een Se-n-Se-Voorbereidend jaar om zo door te stromen naar een Bachelor opleiding. Rechtstreeks instromen naar een Bachelor opleiding kan niet, wegens het diploma secundair onderwijs (onderwijskwalificatie type 3) gekoppeld aan de A-finaliteit.