HHScholen

Onthaal, organisatie en sales

In de studierichting Onthaal, organisatie en sales ligt de focus op het ontwikkelen van de competenties van een winkelverkoper en een administratief onthaalmedewerker. Je ontwikkelt je sociale en communicatieve vaardigheden zodat je efficiënt en klantvriendelijk leert omgaan met bezoekers aan een onthaalbalie of met klanten in een winkel. Je leert de basisvaardigheden voor een vlotte en professionele communicatie in Nederlands, Frans en Engels, en verwerft een basiskennis van Duits. Als onthaalmedewerker leer je bovendien administratieve taken uitvoeren zoals het onthalen, registreren en informeren van bezoekers, het verwerken van (elektronische) post, het verwerken en beheren van gegevens en (digitale) documenten … Als verkoopmedewerker leer je activiteiten uitvoeren in een winkelomgeving zoals artikels voorbereiden en presenteren, de klant ondersteunen tijdens de verkoop, het verzorgen van offline en online communicatie met de klant. Aangezien de goederen-, documenten- en informatiestromen in bedrijven voornamelijk digitaal verlopen, is het belangrijk dat je vlot met de computer kan werken.

lessentabel

Maatschappelijke vorming
2
2
Godsdienst
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
Duits
0
2
Engels
2
2
Frans
3
2
Nederlands
3
3
Wiskunde
2
2
Onthaal, organisatie en sales
16
15
TOTAAL
32
32

Iets voor jou?

Je bent sociaal, communicatief en contact met klanten schrikt jou niet af. Je wil graag meer weten over de werking van ondernemingen en meer specifiek over de onthaal- en verkoopactiviteiten in een onderneming. Je bent ordelijk en nauwkeurig en werkt graag met de computer.

Finaliteit

Arbeidsmarktfinaliteit (A)

Heel praktische richtingen zijn richtingen met een arbeidsmarktfinaliteit (A-finaliteit). Als je in het zesde jaar afstudeert, kan je meteen aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kan er ook voor kiezen om nog een bijkomend specialisatiejaar te volgen. Je beschikt ook over de mogelijkheid een extra jaar te volgen dat dient ter voorbereiding van hoger onderwijs.

DOMEIN

Economie en organisatie

locatie

Deze studierichting bieden we aan in Heverlee.

En nadien?

Na de derde graad ben je voorbereid op een functie op het onthaal of in de verkoopafdeling van een onderneming, je hebt de beroepskwalificatie van winkelverkoper en een administratief onthaalmedewerker.

Wil je toch verder studeren, dan kan je doorstromen naar de Se-n-Se-opleiding Commercieel assistent of Klantcontactmedewerker, kan je een graduaatsopleiding aanvatten binnen hetzelfde interessegebied. Of kiezen voor een schakeljaar (7de jaar) om zo door te stromen naar een Bachelor opleiding.

Voor een overzicht van mogelijke vervolgopleidingen en beroepen na Onthaal, organisatie en sales klik je hier.