Maatschappij en welzijn

015A3878

Maatschappij en welzijn is een studierichting in de dubbele finaliteit.

Je krijgt een stevige wetenschappelijk-theoretische basis met betrekking tot pedagogie en sociologie, gezondheidszorg en anatomie en fysiologie. In het component indirecte zorg doe je ervaring op in voeding, verzorging en hygiëne met de focus op de gezinscontext. Binnen al deze richting specifieke vakken vertrekken we telkens vanuit elke levens-ontwikkelingsfasen van de mens.

Je maakt er ook kennis met de doelgroepen van deze opleiding onder meer door het ondersteunen van dagelijkse activiteiten voor kinderen en volwassenen.


Waarom kiezen voor deze studierichting?

lessentabel

VAK
3de jaar
4de jaar
Aardrijkskunde
1
1
Artistieke vorming
1
0
Flex
0
1
Geschiedenis
1
1
Godsdienst
2
2
Informatica
1
0
Lichamelijke opvoeding
2
2
Engels
2
2
Frans

3

2
Nederlands
4
4
Natuurwetenschappen
2

2

Wiskunde
3
3
Maatschappij en welzijn:
- Anatomie en fysiologie
- Gezondheidszorg
- Indirecte zorg
- Pedagogie en sociologie
(10)
1
2
4
3
(12)
1
2
4
5
TOTAAL
32
32

Rood cijfer: meer onderwijstijd voor zelfde leerplan

Iets voor jou?

Je bent sociaal, zorgzaam en creatief. Mens en samenleving, voeding, gezondheidszorg, anatomie en fysiologie: het zijn thema’s die je stuk voor stuk boeien en je organisatietalent prikkelen. In de verre toekomst droom je van een beroep waarin zorg verlenen aan mensen centraal staat.

In de richting Maatschappij en welzijn leer je zowel de theoretische inzichten en begrippen als het praktische werk van deze thema’s beter kennen.

  • Je leert theorie over mens en samenleving, zorgverlening en begeleiding. Hierbij gaat de aandacht naar de ontwikkeling en het gedrag van mensen én naar aspecten van anatomie en fysiologie.
  • Je voert op basis van die theorie opdrachten uit m.b.t. begeleiding en zorgverlening.
  • Je bent in staat om de handen uit de mouwen te steken enconcrete uitdagingen aan te pakken. Fijn-motorische vaardigheden helpen je bij de praktijkvakken.
  • Je bent sociaal en kan duidelijk communiceren.

Je kan na het tweede jaar A instromen indien je geslaagd bent voor de basisvakken, en aanleg en interesse hebt voor de richtingsvakken.

Finaliteit

Dubbele finaliteit (D/A)
Studierichtingen met zowel veel theorie als praktijk zijn richtingen die behoren tot de dubbele finaliteit (D/A-finaliteit). Je krijgt er een pakket theoretische basisleerstof voor de algemene vakken, in combinatie met concrete, praktische situaties. Deze richtingen zijn gericht op verder studeren met het oog op een professionele bachelor, graduaatsopleiding of Se-n-Se-opleiding.

DOMEIN

Maatschappij en welzijn

locatie

Deze studierichting bieden we aan in Kessel-Lo.

En nadien?


Gezondheidszorg (D/A)


Haarverzorging (A)


Verzorging (A)

De opleiding Maatschappij en welzijn bereidt je rechtstreeks voor op de studierichting Gezondheidszorg in de derde graad. Ook Verzorging en Haarverzorging behoren tot de opties. Er zijn uiteraard ook andere uitwegen.

Voor een overzicht van mogelijke vervolgopleidingen en beroepen na Maatschappij en welzijn klik je hier.