HHScholen

Zorg en welzijn

Zorg en welzijn is een praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit waarbij aandacht voor de mens in zijn thuissituatie centraal staat. Er ligt veel nadruk op de relaties tussen mensen waardoor je flink oefent op je sociale en communicatieve vaardigheden. Het accent ligt voornamelijk op de gezonde mens en hoe die zorgdraagt voor zichzelf. Je verwerft een basisinzicht in anatomie en fysiologie en maakt kennis met directe en indirecte zorg.

lessentabel

VAK
3de jaar
4de jaar
Artistieke vorming
1
1
Godsdienst
2
2
Informatica
1
0
Lichamelijke opvoeding
2
2
Maatschappelijke vorming

3

4

Frans
2
2
Nederlands

4

4

Wiskunde
2
2
Zorg en welzijn

15

15

TOTAAL
32
32

Rood cijfer: meer onderwijstijd voor zelfde leerplan

De lessentabel voor het vierde jaar is van toepassing vanaf schooljaar 25-26.

Iets voor jou?

Ben je sociaal en geïnteresseerd in wat mensen doen in hun dagelijkse leven? Droom je ervan om te werken met kinderen, zieken en bejaarden? Ben je praktisch aangelegd, steek je graag de handen uit de mouwen en heb je zin voor verantwoordelijkheid?

Dan is de richting Zorg en Welzijn misschien iets voor jou.

In deze richting ben je sterk in het leren binnen concrete situaties, namelijk de thuissituaties van gezonde mensen van jong tot oud. Je leert binnen een veilige leersituatie geleidelijk zelfstandiger werken. Fijn-motorische vaardigheden helpen je om de praktijk uit te voeren.

  • Je verdiept je in de ontwikkeling van de mens en de samenleving.
  • Je maakt kennis met verschillende doelgroepen zoals kinderen en ouderen. Je leert omgaan en communiceren met (kwetsbare) mensen.
  • Je bent in staat te reflecteren over je eigen denken en handelen.
  • Je voert diverse praktische taken uit in de thuissituatie zoals voeding bereiden, boodschappen doen, schoonmaken, activiteiten begeleiden …

 

Iedereen die het tweede jaar heeft afgerond, kan deze studierichting aanvatten.

Deze studierichting is ideaal voor al wie via een praktijkgerichte opleiding in de verzorgende sector of in de woon- en welzijnssector aan de slag wil.

 

 

Finaliteit

Arbeidsmarktfinaliteit (A)
Heel praktische richtingen zijn richtingen met een arbeidsmarktfinaliteit (A-finaliteit). Als je in het zesde jaar afstudeert, kan je meteen aan de slag op de arbeidsmarkt. Je kan er ook voor kiezen om nog een bijkomend specialisatiejaar te volgen. Je beschikt ook over de mogelijkheid een extra jaar te volgen dat dient ter voorbereiding van hoger onderwijs.

DOMEIN

Maatschappij en welzijn

locatie

Deze studierichting bieden we aan in Heverlee.

En nadien?